Japansk Järnek

Japansk järnek är en vacker vintergrön häckväxt och används för närvarande flitigt som buxbomsersättning, nu när buxbomshäckarna är drabbade och bruna, kala häckar blir resultatet. Liksom buxbom har den japanska järnek, även kallad Ilex crenata, en kompakt utväxt och små, gröna blad, men är resistent mot buxbommal och sjukdomar.

På så sätt har du garanterat en vacker japansk järnekhäck som verkligen är vintergrön och kräver lite underhåll. Den genomsnittliga tillväxttakten är 20 – 35 cm per år.

I slutändan kan häcken nå en höjd av +/- 200 cm och en bredd på 100 – 150 cm. Eftersom den japanska järnek växer så kompakt är den inte bara lämplig för en låg bård eller trädgårdsavskiljning, utan också som en häck med hög insynsskydd. 

Plantera den japanska järnek

Att plantera japansk järnek är ett enkelt jobb. Du behöver för övrigt inte ta hänsyn till läget, häckväxten växer i skugga, halvskugga och full sol.

Eftersom vi odlar japansk järnek i krukor kan du plantera dem året runt. Om du inte vet hur många plantor du ska använda per meter så har vi förberett en tabell åt dig här.

Vid plantering är det lämpligt att använda en styrlina för att säkerställa att den vintergröna häcken står rakt. Ta bort allt ogräs nära området där du planerar att plantera den japanska järnekhäcken.

Gräv sedan en dike 20-30 cm bred och djup. För att säkerställa att Ilex crenata får en bra start direkt, rekommenderar vi att förse diket och den uppgrävda jorden med sur rhododendronjord, för en idealisk grogrund. Blanda sedan den (uppgrävda) jorden väl så att rötterna placeras på lös, väl genomsläpplig jord.

Placera häckplantorna mitt i diket, skjut tillbaka den lösa, uppgrävda jorden runt det japanska järneket och tryck ner det lite. Det är viktigt att vattna plantorna direkt så att rötterna kan utvecklas snabbare. Det är också viktigt att du vattnar den japanska järnek varannan dag under de följande veckorna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *